Menu


Duurzaam:

Vanaf dit jaar moet het anders. Ik wil het anders, ik ga het anders doen. Duurzamer, groener, het liefst circulair.

 

DRUKWERK
In Nederland zijn er maar enkele erkende duurzame drukkers. Ik heb met meerdere contact gehad en offertes aangevraagd om de prijzen te kunnen vergelijken, zodat ik mijn klanten goed kan adviseren. 
Update: Bij de online-eco-drukker waar ik nu laat drukken kun je tijdens het bestelproces kiezen om één of meer bomen te laten planten om zo je co2-verbruik te compenseren. Alle kleine beetjes helpen en alle klanten werken mee aan dit groene top-idee!

DELEN INFORMATIE
Klanten informeren
 over groene keuzes in het ontwerpproces. Denk bijvoorbeeld aan: de nodige oplage (kies wijs), kiezen voor print of digitaal, keuze (duurzame) drukker, papierkeuze, enzovoort. 
Update: Meerdere klanten hebben de CO2 uitstoot van het produceren en het laten vervoeren van hun drukwerk laten compenseren via Trees for all

DUURZAAM WEBONTWERP EN REALISATIE
Ik werk nauw samen met Janneke van Jontwerp, zij is een duurzame webbouwer
Update: Ondertussen durf ik mezelf ook duurzaam webbouwer te noemen. De sites maak ik zo klein mogelijk zodat er weinig energie gebruikt wordt tijdens het bezoeken ervan en alle sites worden groen gehost bij Greenhost.

WERKPLEK
Mijn werkplek is voornamelijk thuis. En we hebben tijdens de verbouwing van ons huis en kantoor vele groene, duurzame maatregelingen genomen zoals dakisolatie en plaatsen van lage temperatuurconvectoren en zijn van label G naar D gegaan. 
Update: Als de benedenverdieping op temperatuur is, mijn werkkamer afkoelt, trek ik een wollen vest aan en trek een deken over mijn benen. Kleine moeite toch warm. 

Buitenshuis spreek ik af met klanten of collega's in duurzame en/of maatschappelijk betrokken horeca. Zoals: Crudo, Brood op de Plank en Borboleta.

VERVOER
Ik gebruik nagenoeg altijd mijn derdehands fiets en het openbaar vervoer om mij te verplaatsen.
 
BANKIEREN

Overstappen naar een duurzame bankASN 
Update: Ik ben in juli 2018 overgestapt.

HOSTING
Mijn website moet ik nog verplaatsen naar een duurzame hostGreenhost.

DIGITAAL
Mijn visitekaartje digitaliseren en geen nieuwe kaartjes laten bijdrukken. 
Update: Ik heb geen nieuwe kaartjes laten bijdrukken omdat ik link via LinkedIn. Zeer effectief. 

KENNIS
Ik wil meer informatie over duurzaam ondernemen en aangezien Nijmegen Green Capital Of Europe is, zal ik veel bijeenkomsten, informatieve workshops en wat al niet meer gaan bijwonen. Te beginnen bij Wondertuin, het European Green Capital Festival! 
Update: Het afgelopen jaar heb ik me verdiept in onder andere: Bioplastics en afbreekbaar papier. Op LinkedIn heb ik meerdere bijdrage geleverd.